Проучвания разкриват кое е мястото с рекордната концентрация на столетници в България
Чистият въздух в Родопите и хармоничното съотношение между положителна и отрицателна йонизация на въздуха са сред ключовите фактори за здравето и дълголетието на населението
 
България е известна с красивата си природа и не са едно или две кътчетата у нас, които пленяват със своята хубост, но и със здравословните условия за живот. Когато става въпрос за най-здравословния регион на територията на страната обаче едва ли има по-показателен фактор от продължителността на живота и броя на столетниците в него. А в това отношение две детайлни проучвания подчертават лидерската позиция на Община Смолян.
В този родопски регион живеят 40 155 жители, от които 196 са дълголетници. Средната продължителност на живота на дълголетниците в общината е 93.7 години, като най-възрастният сред тях е на впечатляващите 103 години, става ясно още от изследване, посветено на екологията и нейното влияние върху хората, обхващащо различни места в посочения регион.
 
“Факторите за дълголетието на населението в Смолянска Община са много, но сред тях се открояват чистият планински въздух без замърсители, умереният климат с прохладни лета и снежни зими, както и хармоничното съотношение между положителна и отрицателна йонизация на въздуха” - посочва Милко Якубов - генералният мениджър на хотелски комплекс Mountain Lake.
 
Екипът на комплекса, който се намира в региона с най-много дълголетни жители, от години също отчита ползотворното влияние на местния климат и въздух върху гостите и работещите в него. Хотелът също разполага със свои експерти в сферата на здравните услуги, които изследват позитивния ефект на местния въздух и природата.
 
В допълнение към здравословното влияние на въздуха, те отчитат и важното значение на баланса между оксиданти и антиоксиданти, както и особеностите на местната природа. Населените места в общината, както и комплекс Mountain Lake, се намират на над 1000 м. надморска височина - в регион, богат на дългогодишни иглолистни и широколистни гори. Това също е от ключово значение за лечебната сила на въздуха, което се потвърждава и от историите на местните столетници за активни разходки в планината.
 
В изследването се посочва още, че биоенергията в Родопите е много по-силна отколкото в други части на България. Тя има благоприятно влияние върху човешкото здраве, като подобрява параметрите на психофизиологичното състояние, повишава адаптационните ресурси и стимулира имунната система. Според проучването, зони с максимална биоенергия на околната среда има в местността Смолян, Смолянските езера и Каньона на водопадите.
 
Друг доклад, посветен на факторите за здраве и дълголетие в региона, обръща внимание на планинската вода, която е богата на минерали, укрепващи имунната система, подобряващи храносмилането и намаляващи риска от сърдечно-съдови заболявания.
 
Според изследванията, планинският извор Аязмото-Момчиловци притежава уникална структура на водата, характеризираща се с по-ниско съдържание на деутерий и висока биоенергийна активност. Предполага се, че редовната консумация на вода от този извор може да има положителен ефект върху човешкото здраве, забавяйки процесите на стареене и повишавайки устойчивостта на организма към заболявания.
 
В проучването се разглеждат и други фактори, които могат да допринасят за дълголетието, като наследственост, хранителни навици и физическа активност. За целта са интервюирани общо 415 български столетници и техните братя и сестри. Изследването показва, че уникалната концентрация на дълголетници в района се дължи на комплексното взаимодействие на благоприятната околна среда, чистата вода, здравословния начин на живот, генетична предразположеност и ниските нива на стрес.
 
“Всички тези позитивни фактори са сред причините нашите гости да се чувстват по-здрави и отпочинали, когато напускат хотелския комплекс. Тук реално живеем и работим в хармония с природата и се радваме, че можем да допринесем повече хора от други кътчета на страната да се докоснат до условията, в които живеят нашите столетници и останалите жители на региона” - споделя още Милко Якубов от хотелски комплекс Mountain Lake.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Първа помощ при чревна инфекция през лятото

    Д-р Теа Александрова: По-голяма част от стомашно-чревните инфекции се причиняват от вируси.Д-р Теа Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: