Бяха връчени наградите The World's 50 Best Restaurants, които отличават петдесетте най-добри ресторанта на света.
Първото място се зае от Osteria Francescana, който се намира в Италия и се ръководи от известния шеф Масимо Ботура. Той се предвижи от второ място миналата година, когато победител стана El Celler de Can Roca от Испания.
Първото място се зае от Osteria Francescana, който се намира в Италия и се ръководи от известния шеф Масимо Ботура. Той се предвижи от второ място миналата година, когато победител стана El Celler de Can Roca от Испания.
Победителят шеф Ботура получи своята награда и признание пред 800 гости на официална церемония. По време на своята реч той сподели - „В края на краищата, всичко опира до упорита работа“.
Интересното тази година е, че сред първите 10 места се нареждат 3 ресторанта от Испания.
Ето първите 10 места:
10. Asador Etxebarri, Испания
Старата каменна сграда, която приютява Asador Etxebarri е сама по себе си дестинация, която си заслужава да се посети. Спокойствието в малкото градче допринася за романтичната атмосфера и цялостното изживяване от невероятната кухня.
9. Steirereck, Австрия
Притежаван от една и съща фамилия в продължение на поколения, под ръководството на шеф Хайз Рейтбауер ресторант Steirereck се превръща в олицетворение на модерната кухня.
8. Narisawa, Япония
Йоширо Нарисава прекарва 8 години обучавайки се в най-уважаваните кухни на Европа преди да се завърне в Япония и да отвори ресторанта Narisawa, който кръщава на себе си.
Mirazur е разположен на френската ривиера на метри от италианската граница. Шеф Мауро Колагресо черпи вдъхновение от Италия и своето аржентинско-италианско наследство, както и от своята страна осиновител - Франция.
5. Нома, Дания
Скандинавското гастрономично движение, което завладя света започна от един преустроен склад в Копенхаген през 2003г. когато Рене Редзепи предприе задачата да възкреси скандинавската кухня използвайки съвременни готварски техники.
3. Eleven Madison Park, САЩ
2. El Celler de Can Roca, Испания
Тримата братя Рока са световно признати в своите области – кулинарство, винарство и пекарство. Тяхната семейна връзка резонира с хармоничния начин, по който изготвят своето меню и ръководят своя ресторант.
1. Osteria Francescana, Италия
Шеф Ботура заслужи първото място със своята креативност, умения, страст и упоритост да пребори шансовете.
9. Steirereck, Австрия
Притежаван от една и съща фамилия в продължение на поколения, под ръководството на шеф Хайз Рейтбауер ресторант Steirereck се превръща в олицетворение на модерната кухня.
8. Narisawa, Япония
Йоширо Нарисава прекарва 8 години обучавайки се в най-уважаваните кухни на Европа преди да се завърне в Япония и да отвори ресторанта Narisawa, който кръщава на себе си.
7. Mugaritz, Испания
Шеф Андони Адуриз е възприет от много за наследник на най-добрия и иновативен испански шеф Феран Адриа.
Шеф Андони Адуриз е възприет от много за наследник на най-добрия и иновативен испански шеф Феран Адриа.
6. Mirazur, Франция
Mirazur е разположен на френската ривиера на метри от италианската граница. Шеф Мауро Колагресо черпи вдъхновение от Италия и своето аржентинско-италианско наследство, както и от своята страна осиновител - Франция.
5. Нома, Дания
Скандинавското гастрономично движение, което завладя света започна от един преустроен склад в Копенхаген през 2003г. когато Рене Редзепи предприе задачата да възкреси скандинавската кухня използвайки съвременни готварски техники.
4. Central, Перу
Central отвежда гостите си на кулинарна експедиция през екосистемата на Перу, от Амазонка до Пасифика.
Central отвежда гостите си на кулинарна експедиция през екосистемата на Перу, от Амазонка до Пасифика.
3. Eleven Madison Park, САЩ
Собствениците Уйл Гюидара и Даниел Хъм събарят границите между кухнята и трапезарията, за да създадат ново цялостно хармонично изживяване.
2. El Celler de Can Roca, Испания
Тримата братя Рока са световно признати в своите области – кулинарство, винарство и пекарство. Тяхната семейна връзка резонира с хармоничния начин, по който изготвят своето меню и ръководят своя ресторант.
1. Osteria Francescana, Италия
Шеф Ботура заслужи първото място със своята креативност, умения, страст и упоритост да пребори шансовете.