Хроничната венозна болест се нуждае от превенция и ранна диагностика, която улеснява лечението
Под мотото „Вземи краката си в ръце активно“ в 17 града на България се проведоха профилактични прегледи за разширени вени
 
Приключи шестото издание на информационната кампания „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на информационния уебсайт venite.bg. Инициативата цели да спомогне за по-добрата осведоменост, профилактиката и превенцията на хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени). Като част от кампанията от 17-и до 30-и юни БНДСЕХА организира безплатни профилактични прегледи при съдов хирург в 17 града на България, като за поредна година отдаде дължимото на ранното диагностициране и навременното лечение на едно от най-често срещаните заболявания днес.
„При профилактичните прегледи тази година близо 94% от прегледаните общо 970 души са диагностицирани с ХВБ. Оказва се, че само единици са онези, които не са диагностицирани със заболяването, а са имали друг проблем, напр. неврологичен. За сравнение, миналата година близо 87% от прегледаните бяха диагностицирани с ХВБ, т.е. наблюдаваме немалко увеличение. В този смисъл картината за 2024 г. е поредното доказателство за широкото разпространение на заболяването“, посочва председателят на БНДСЕХА доц. Димитър Петков.

„При изследваните тази година, 32,5% са с продължителност на симптомите между 1 и 5 години (спрямо 31% миналата година); 29,6% – между 5 и 10 години (тук имаме лек спад спрямо 30,2% за 2023 г.) и 23,5% – над 10 години (отново нежелан ръст спрямо 20,5% за миналата година). Сред тях медикаментозно лечение са предприели 50,4 % (сравнимо с миналата година – 51,1%), а 6,4% са стигнали до оперативна намеса (тук имаме чувствително снижение спрямо 11,3% за 2023 г., което е положителен тренд). По отношение на консервативното лечение: тази година 92% са с назначен 6-месечен прием на венотонични медикаменти, като 43% са използвали крем и също толкова – 43%, са приемали таблетки“, допълва доц. Петков.  

Хроничната венозна болест се нуждае от превенция и ранна диагностика, която улеснява лечението

Прави впечатление още, че жените са в пъти по-активни в грижата за вените – те са 88% от всички, посетили преглед. Най-висок е процентът на ХВБ във възрастта между 45-60 г., когато активността на пациентите е значително висока. Добрата новина е, че 48% от прегледаните са диагностицирани с по-ранни стадии на ХВБ, а това предполага много по-ефективно лечение.

„С оглед на така очертаните тенденции БНДСЕХА следва своята неотклонна мисия да разяснява комплексния характер и сериозността на хроничната венозна болест и да напомня за най-важните мерки за нейната профилактика и контрол: посещението при съдов хирург, както и поддържането на активен начин на живот“, изтъква доц. Димитър Петков.
 
Главните рискови фактори за развитието на хроничната венозна болест включват наднорменото тегло, липсата на активен двигателен режим, небалансираното хранене, както и фамилната обремененост. При появата на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток е наложителна своевременна консултация с лекар. Поддържането на активен начин на живот също допринася за профилактиката на разширените вени.

И тази година като част от информационната кампания „Вземи краката си в ръце активно“ успешно продължи инициативата „Пътешествие с мисия“, която чрез социалните медии мотивира хиляди да ходят повече пеша.

Реклама

Още от анализи:

  • В ход е мащабна операция за създаване на нов човек

    Точен коментар е на Иван Стамболов-Сула в "Труд": "Блесналите правозащитници, задъханите активисти не защитават учениците, а неправителствените организациите, на чиято подривна дейност сега ще се попречи и ще секнат грантовете им по глобални полит...
  • Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

    Братята зад океана имат страхотно понятие за “манипулация”. Гледаш и не вярваш на очите си! Черното мяза на бяло. Наричат го gaslighting. Изолация и загуба на свобода плюс шотове ще победят вирус, който е създаден в лаборатория; - Байдън е в топ ...
  • Пътят надолу продължава

    Изборът на Урсула фон дер Лайен, един безспорно провален политик без никакъв морален кредит, е предизвестен провал на следващия мандат на тази ЕК начело на Ееропейския съюз. Тази жена е затънала в обвинения в корупция за договорите за ваксините на...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: