Как да разпознаете агресивен партньор още в началото на връзката си
Полезни съвети от дейтинг консултанти, които могат да Ви помогнат да откриете подходящ  партньор за дългосрочна връзка и да елиминирате риска от домашно насилие.

Запознанствата и намирането на партньор може и да са едно от най-естествените неща в живота ни, но днес все по-често те биха могли да се превърнат и в предизвикателство. Сред причините за това са както редица специфики на обществото ни, така и все по-честото използване за целта на социални мрежи, приложения и специализирани платформи. Тези модерни инструменти са удобни, гъвкави и позволяват свързване с хора от цял свят по зададени показатели, но крият и не малки опасности, увеличавайки риска да попаднете на партньор с агресивно поведение.
 
„България е на едно от първите места в Европа по броя на жертвите на домашно насилие. Най-често това са жени, но мъже също стават жертви на подобно агресивно отношение, като при тях говорим по-скоро за емоционална и психическа агресия“ - коментира Радослава Карамихалева, психолог и основател на мачмейкинг платформата ClubR.

По думите й хората, които попадат на агресивни партньори, обичайно произхождат от семейства, в които е имало насилие – т.е. моделът на взаимоотношения при родителите създава предпоставка и децата да попадат в подобна партньорска динамика. “Ако човек подхожда не импулсивно, а осъзнато към избора на дългосрочен партньор, е възможно да изгради нов тип партньорски взаимоотношения и да преодолее „счупения“ семеен модел” - категорична е Карамихалева.
 
Нейният екип от години предлага програма за индивидуални запознанства Мачмейкинг, през която са минали стотици българи, много от които днес са щастливо обвързани. Най-голямо удовлетворение им носят посещенията от бивши клиенти, които идват в клуба, за да им благодарят за това, че са заедно и да споделят с екипа на ClubR щастливата си история.
Индивидуалната консултация с дейтинг консултант или търсенето на партньор чрез мачмейкинг програмата позволяват разпознаване на потенциалния насилник на ранен етап от запознанството. Затова и интересът към тези услуги нараства, въпреки че са сравнително нови за обществото ни.
 
Радослава Карамихалева дава и полезни съвети на хората, които са в ранен етап на своята връзка.
 
„Когато сте намерили потенциален партньор, още по време на първите срещи е добре да внимавате за различни особености в поведението му“ - обяснява специалистката. Като такива тя посочва несигурност в себе си, често изживяване като жертва, прекалено много усилия, за да впечатли половинката си, прекалена прибързаност за сериозно обвързване, изказвания, че любовта ви ще трае вечно. Това не винаги е показател за проблем, но е повод да имате едно наум за бъдещата връзка.
 
Експертът съветва да се внимава още за знаци като пренебрежително и грубо отношение към другите, незачитане на границите, задаване на твърде лични въпроси или обратното – никакъв опит за опознаване. Ревност към приятели и/ или деца от предишна връзка, нежелание за диалог и обидно поведение към партньора с аргумент, че го е направил, защото го обича, също са част от знаците за възможна агресия в бъдеще.
 
Споделяне и обсъждане на тези детайли с дейтинг консултант или мечмейкър помага на потенциалната „жертва“ да разпознае бъдещия си насилник и да вземе своевременни мерки. Психолозите от екипа на ClubR.bg, който от 14 г работят в областта на запознанствата, разполагат с достатъчно опит и експертиза, за да анализират поведението на кандидатите и да насочат своя клиент към по-добри възможности. Те могат също и да му помогнат да разпознае ранните признаци на проблемно поведение, за да се насочи към здрави и балансирани отношения.

Реклама

Още от анализи:

  • В ход е мащабна операция за създаване на нов човек

    Точен коментар е на Иван Стамболов-Сула в "Труд": "Блесналите правозащитници, задъханите активисти не защитават учениците, а неправителствените организациите, на чиято подривна дейност сега ще се попречи и ще секнат грантовете им по глобални полит...
  • Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

    Братята зад океана имат страхотно понятие за “манипулация”. Гледаш и не вярваш на очите си! Черното мяза на бяло. Наричат го gaslighting. Изолация и загуба на свобода плюс шотове ще победят вирус, който е създаден в лаборатория; - Байдън е в топ ...
  • Пътят надолу продължава

    Изборът на Урсула фон дер Лайен, един безспорно провален политик без никакъв морален кредит, е предизвестен провал на следващия мандат на тази ЕК начело на Ееропейския съюз. Тази жена е затънала в обвинения в корупция за договорите за ваксините на...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: