Всяка седмица 54% от българите се чувстват изморени на работното си място. Умората се дължи на различни фактори, един от които е количеството вода, което приемаме в рамките на деня. Данните от национално проучване на Алфа Рисърч* потвърждават, че над 2/3 от хората, които не пият достатъчно вода по време на работа, се чувстват изморени поне веднъж седмично.
- Умората и загубата на концентрация могат да се дължат на дехидратация
- Жените трябва да пият 8 чаши вода на ден, докато при мъжете бройката е 10
- Проучванията сочат, че да си дехидратиран и да караш кола е почти равносилно на това да седнеш зад волана пил
Често причините за недостатъчния прием на вода се дължат на липса на време, стрес, подценяване рисковете от дехидратацията, както и на факта, че едва 39% от българските работодатели осигуряват вода на служителите си.
Когато човек е дехидратиран, той е по-склонен към раздразнителност, когнитивните му функции се нарушават, концентрацията също, а по време на шофиране това може да има тежки последици. Според изследване, публикувано в “Physiology & Behavior“ – издание на „International Behavioral Neuroscience Society“ - шофьор, карал в продължение на два часа дехидратиран, прави двойно повече грешки от своя колега , който е приел необходимото му количество вода. За този тест, хидратираните шофьори са приемали по 200 мл. вода на всеки час, докато дехидратираните са получавали едва 25 мл. Крайното заключение е, че дехидратацията влияе на краткосрочната памет и понижена бдителност.
Ползите от добрата хидратация са много. От една страна достатъчният прием на вода подобрява настроението и издържливостта на физически и психически натоварния. От друга, хората които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и по-добро здраве, което неминуемо води до по-високи професионални резултати. А това е плюс както за работещите, така и за техните работодатели.
*Резултатите са от национално проучване, проведено през април 2016 г. от Българската асоциация за управление на хора и Алфа Рисърч сред работещите хора в страната. То изследва какви социални придобивки за повишаване продуктивността на служителите си предоставят работодателите