Специална технология за приготвяне на гурме ястия набира популярност във веригата за бързо хранене и специални кафе-напитки Starbucks.
От кафе-веригата официално обявиха, че въвеждат така наречените хапки Sous Vide Egg Bites. Тази закуска на основата на яйца се предлага в два варианта - с бекон и с червени чушки.
Starbucks разработва специалитет, който да включва яйца, но не и тесто вече три години. През повечето време опитите са насочени към това да се намери подходящата рецепта, доставяща едновременно вкусно, но и бързо за приготвяне ястие, за да се прави на място и да не отнема много от времето на клиентите. Решението се оказва френската хранителна технология sous vide.
В същността й е това, че храната се вакумира и запечатва, после се вари бавно в гореща вода и така подготвена по-късно се използва като основа за специалитета.
Според специалисти тайната в запазването на вкуса е бавното първоначално приготвяне, при което температурата не се променя и съответно текстурата на продуктите се запазва.
Технологията sous vide може да звучи твърде модерно, но всъщност се използва отдавна от редица специализирани ресторанти, тъй като дава възможност за една предварителна подготовка на храната и при финалната обработка ястието става бързо и вкусно.