Nutri-Score осигурява прозрачност относно хранителната стойност на храните
Светофарната система ни помага на пътя, но тя може да бъде безценен помощник и за да се ориентираме, когато пазаруваме хранителни продукти. Всички знаем, че трябва да четем етикета, но не винаги разполагаме с време да го правим за всеки продукт. Обаче вече има система за етикетиране, която значително ни улеснява да се ориентираме бързо какви храни да изберем да консумираме ежедневно и кои трябва да приемаме по-рядко, за да водим здравословен начин на живот. Става дума за индекса Nutri-Score – знак върху етикета с цветовете на светофара, който помага на потребителите да направят информиран избор при пазаруване на храна.
Как се изчислява Nutri-Score
Цветовата скала е разработена от френския орган за обществено здраве (Santé Publique France) през 2017 г. Начинът за калкулацията на Nutri-Score е научно обоснован и е разработен от международен екип от независими специалисти по хранене в сътрудничество с организации за защита на потребителите и представители на хранителната промишленост. Петстепенната скала от цветове и латински букви от зелено А до червено Е ни дава информация за хранителните стойности в продукта. При изчисляването на Nutri-Score се взема предвид съотношението на полезни компоненти в храната с компоненти, по-неблагоприятни за здравето. Полезните компоненти включват влакнини и белтъци, както и зеленчуци, плодове, ядки, бобови култури и някои масла за готвене. Сред неблагоприятните компоненти са високата енергийна стойност, наситените мастни киселини, захарите и солта.
За какво сигнализира светофарът Nutri-Score
В рамките на една и съща продуктова група, продукт със зелен рейтинг A е по-подходящ за здравословна диета, отколкото продукт с червен рейтинг E. Целта не е храните да бъдат категоризирани като „лоши“ или „добри“. Това е начин да постигнем балансирани и разнообразни хранителни навици. Ето и по-подробно обяснение на индекса:
Nutri-Score A (тъмнозелено): храните с показател А се считат за храни с оптимална питателност. Те са богати на хранителни вещества, благоприятни за здравето, и съдържат по-малко калории, захари, наситени мазнини и сол. Следователно те са добър избор при балансирана диета.
Nutri-Score B (светлозелено): храните с рейтинг B също са питателни, макар и не в такава степен като тези с рейтинг A. Все пак са здравословни като цяло.
Nutri-Score C (жълто): храните с показател C се считат за средни по отношение на своята питателност. Съдържат умерени количества полезни хранителни вещества, но са по-калорични и е добре да се включат в менюто в умерени количества.
Nutri-Score D (оранжево): храните с рейтинг D не са достатъчно питателни и съдържат повече калории, захари, наситени мазнини или сол. Затова е добре да не се консумират често.
Nutri-Score E (тъмночервено): храните с показател E са най-малко питателни. Те са с високо съдържание на хранителни вещества, които трябва да бъдат консумирани по-рядко.
Балансът е ключът
Nutri-Score позволява да сравняваме подобни храни от една и съща продуктова група, а не от различни. Например за кисело мляко, което често се оценява с A, B или C, Nutri-Score C е най-ниският възможен рейтинг. От друга страна, за масла, които често се оценяват с C, D или E, Nutri-Score C е най-добрият възможен рейтинг. Ето защо не е необходимо да се стремим да приемаме само продукти с Nutri-Score A или B. Храните, маркирани с D и E, също могат да бъдат част от балансираната диета, при условие че се консумират по-рядко и в малки количества.
Виждали ли сте вече Nutri-Score в магазина?
У нас Lidl последователно прилага Nutri-Score върху етикетите на своите собствени марки още от 2022 г. Стремежът е за повече прозрачност относно състава и отражението му върху здравето на клиентите на смарт ритейлъра. Nutri-Score е и важно средство за визуализиране на подобряването на рецептите на собствените марки хранителни продукти на веригата. Още от 2017 г. компанията системно намалява количеството на добавена сол и захар в продуктите под собствена марка, като в същото време развива асортимента си към по-здравословни и повече растителни храни. Прозрачност и информираност за правилен потребителски избор с цел осъзнато хранене е и фокус на кампанията #ХраненеСмисъл на Лидл България, която образова хората да избират достъпни, но също здравословни и щадящи планетата храни.
Ефектът Nutri-Score
Изследванията показват, че поставянето на Nutri-Score върху етикета помага на потребителя бързо, с един поглед, да направи своя информиран избор какво да сложи в пазарската си кошница. Особено важно е, че Nutri-Score се отличава с простота и достъпност и се възприема много добре. Опростеното представяне на питателните качества на храните помага да се повиши осведомеността на хората за значението на балансираната диета.
Светофарната система ни помага на пътя, но тя може да бъде безценен помощник и за да се ориентираме, когато пазаруваме хранителни продукти. Всички знаем, че трябва да четем етикета, но не винаги разполагаме с време да го правим за всеки продукт. Обаче вече има система за етикетиране, която значително ни улеснява да се ориентираме бързо какви храни да изберем да консумираме ежедневно и кои трябва да приемаме по-рядко, за да водим здравословен начин на живот. Става дума за индекса Nutri-Score – знак върху етикета с цветовете на светофара, който помага на потребителите да направят информиран избор при пазаруване на храна.
Как се изчислява Nutri-Score
Цветовата скала е разработена от френския орган за обществено здраве (Santé Publique France) през 2017 г. Начинът за калкулацията на Nutri-Score е научно обоснован и е разработен от международен екип от независими специалисти по хранене в сътрудничество с организации за защита на потребителите и представители на хранителната промишленост. Петстепенната скала от цветове и латински букви от зелено А до червено Е ни дава информация за хранителните стойности в продукта. При изчисляването на Nutri-Score се взема предвид съотношението на полезни компоненти в храната с компоненти, по-неблагоприятни за здравето. Полезните компоненти включват влакнини и белтъци, както и зеленчуци, плодове, ядки, бобови култури и някои масла за готвене. Сред неблагоприятните компоненти са високата енергийна стойност, наситените мастни киселини, захарите и солта.
За какво сигнализира светофарът Nutri-Score
В рамките на една и съща продуктова група, продукт със зелен рейтинг A е по-подходящ за здравословна диета, отколкото продукт с червен рейтинг E. Целта не е храните да бъдат категоризирани като „лоши“ или „добри“. Това е начин да постигнем балансирани и разнообразни хранителни навици. Ето и по-подробно обяснение на индекса:
Nutri-Score A (тъмнозелено): храните с показател А се считат за храни с оптимална питателност. Те са богати на хранителни вещества, благоприятни за здравето, и съдържат по-малко калории, захари, наситени мазнини и сол. Следователно те са добър избор при балансирана диета.
Nutri-Score B (светлозелено): храните с рейтинг B също са питателни, макар и не в такава степен като тези с рейтинг A. Все пак са здравословни като цяло.
Nutri-Score C (жълто): храните с показател C се считат за средни по отношение на своята питателност. Съдържат умерени количества полезни хранителни вещества, но са по-калорични и е добре да се включат в менюто в умерени количества.
Nutri-Score D (оранжево): храните с рейтинг D не са достатъчно питателни и съдържат повече калории, захари, наситени мазнини или сол. Затова е добре да не се консумират често.
Nutri-Score E (тъмночервено): храните с показател E са най-малко питателни. Те са с високо съдържание на хранителни вещества, които трябва да бъдат консумирани по-рядко.
Балансът е ключът
Nutri-Score позволява да сравняваме подобни храни от една и съща продуктова група, а не от различни. Например за кисело мляко, което често се оценява с A, B или C, Nutri-Score C е най-ниският възможен рейтинг. От друга страна, за масла, които често се оценяват с C, D или E, Nutri-Score C е най-добрият възможен рейтинг. Ето защо не е необходимо да се стремим да приемаме само продукти с Nutri-Score A или B. Храните, маркирани с D и E, също могат да бъдат част от балансираната диета, при условие че се консумират по-рядко и в малки количества.
Виждали ли сте вече Nutri-Score в магазина?
У нас Lidl последователно прилага Nutri-Score върху етикетите на своите собствени марки още от 2022 г. Стремежът е за повече прозрачност относно състава и отражението му върху здравето на клиентите на смарт ритейлъра. Nutri-Score е и важно средство за визуализиране на подобряването на рецептите на собствените марки хранителни продукти на веригата. Още от 2017 г. компанията системно намалява количеството на добавена сол и захар в продуктите под собствена марка, като в същото време развива асортимента си към по-здравословни и повече растителни храни. Прозрачност и информираност за правилен потребителски избор с цел осъзнато хранене е и фокус на кампанията #ХраненеСмисъл на Лидл България, която образова хората да избират достъпни, но също здравословни и щадящи планетата храни.
Ефектът Nutri-Score
Изследванията показват, че поставянето на Nutri-Score върху етикета помага на потребителя бързо, с един поглед, да направи своя информиран избор какво да сложи в пазарската си кошница. Особено важно е, че Nutri-Score се отличава с простота и достъпност и се възприема много добре. Опростеното представяне на питателните качества на храните помага да се повиши осведомеността на хората за значението на балансираната диета.